Autor: Blic

Novi Sad
11.05.2016.
10:50 > 09:56
Stanari Limana traže od gradskih vlasti da se zbog učestalih nezgoda postavi semafor na pešačkom prelazu na Bulevaru cara Lazara kod broja 81.
  • Nsnsns

    20.02.2017 17:13
    Nsnsns
    Pesaci i biciklisti često prelaze kao da su retardirani :(
  • G

    14.05.2016 13:03
    @100%Taksista - ako već želite da postignete poentu, preporučio bih vam da to ne radite izmišljajući idiotske cifre u poređenju Londona i Novog Sada jer time samo sebe diskreditujete. London ima oko 35 puta više stanovnika od Novog Sada i ima oko 75 puta više semafora. Drugim rečima, gospodine, London ima veći broj semafora po glavi stanovnika od Novog Sada, i to duplo veći. Prekinite da lupetate o nečemu o čemu nemate pojma. Ovo takođe ne znači da treba da nastavimo da stavljamo semafore na svakoj raskrsnici.
  • izi drajver

    14.05.2016 10:19
    mozda ovako?
    https://www.youtube.com/watch?v=qm5HLS68y4Y
  • LOL

    14.05.2016 09:13
    za VOZACA
    Kao prvo tada sam imala deset godina i vracala sam se iz skole kuci. Napravila sam gresku sto sam vozila bicikli iako tu nema biciklisticki prilaz sto u tom momentu nisam ni znala da postoji kao propis. Bulevar Avnoja je tada bio bezbedan za pesake.Sve u svemu ja sam sacekala da se saobracaj rascisti tj. da mi stanu, lepo kulturno sam vozila do ostrva a na ostrvo sam nagurala bajs jer su tockovi bili mali da se popnem na bankinu. Iz pravca Cara Dusana kretao se automobil u svojoj levoj traci i on mi je stao da me propusti iza njega na pristojnoj razdajini je isao kamion koji je mogao lagodno da zakoci. Medjutim doticni vozac je ko zna sta radio tako da me nije primetio i naglo je zakocio tek kada je stigao do auta tako da me pokupio u tom proklizavanju (ili kako se to vec zove kad neko naglo zakoci a gume klize po asfaltu). Sve u svemu zaista ne vidim gde je tu moja krivica.
  • 100%Taksista

    14.05.2016 08:18
    Semafor, semafor, semafor.....
    Novi sad je 3000 puta manji po broju stanovnika od Londona. Doplo vise semafora je postavljeno u NS nego u Londonu. Pesacki prelazi na 50 do 100 metara. Veoma cesto 10 m jedan od drugog. Vozila u 80 % slucajeva postuju pesaka. Mnogo doprinosimo na ovaj nacin u zagadjenju zivotne sredine. Na svakoj zebri treba napisati ,,pogledaj desno - pogledaj levo. U Engleskoj pesak uz novcanu kaznu za prekrsaj, dobija kaznene bodove na vozacku dozvolu. Ako je nema, mozda ce nekada imati i bodovi ga cekaju. Saobracajna kultura je odraz kulture nacije. Kako smo kulturni tako i vozimo. Policija vema cesto krsi saobracajne propise. Bulevare i ulice sa po 2-3 vozne trake u jednom smeru smo suzili za jednu traku, koristeci desnu traku za parkiranje. Pr. Futoska, Bul Oslobodenja, Novosadskog sajma..... a i ulice sa po jednom kolovoznom trakom. Englezi, Nemci, Svedjani..... nisu rodeni sa kulturom. Udarati po dzepu, jedini je nacin do kulture.
  • Komšija

    13.05.2016 14:56
    Živim tu u blizini i deci nikad nisam dao tu da prelaze na putu u školu nego su išla na semafor al bez obzira na to po meni je jedino rešewe FIZIČKA pregrada između traka i ukidawe pešačkog prelaza kako tu tako i ispred Maksija gde je još gore. Celom dužinom blokirati prelaz ui svi će morati na pešački i mirna Bačka.
  • Vozač

    13.05.2016 14:40
    Svaki dan vozim ovim putem i nisam se "čuknula" do sada samo iz razloga što sam i pre znala da je tu ovaj pešački pa držim veliko odstojanje i vozim sporije nego inače. Vozači koji ne znaju da je ovde prelaz ne mogu ni da ga vide iz daleka i moraju naglo da koče.
  • dule

    13.05.2016 09:23
    Vlada
    12.05.2016 • 12:37


    @ Vozac
    'Biciklisti se krecu po 40km/h stazom, to se ne moze ispratiti kad se skrece u sporednu ulicu, nema sanse, od drveca, parkiranih vozila, reklama i kontejnera.'

    Svakome ko nije sposoban da skapira da je fizički nemoguće da biciklisti dostignu 40km/h na stazi, a da je i 30 km/h malo veroatno, treba momentalno oduzeti vozačku dozvolu. Zamislite da se takvom jednom liku pokvari brzinometar, pa on će ići 90 bulevarom misleći da ide 50.


    Bicikl ne može ali zoljica (ili slični motor) može i hoće.
  • ZOBuS

    12.05.2016 12:43
    @tripleX
    Tačno je da pešak, makar i lud, sme da učestvuje u saobraćaju bez dozvole, ali i je on i dalje učesnik u saobraćaju, a se zakon odnosi na sve - pa i na ludake. To što je neko lud i istrčava pod kola (sa tepihom i nokširom na glavi) ga ne izuzima od zakona (eventualno mu se može uzeti kao olakšavajuća okolnost). Ako bi ludaci bili izuzeti od zakona, onda bi isto kao što je "ok" da istrčavaju pod kola, bilo ok i da tako ludi sednu u kola pa voze (jer u oba slučaja krše isti ZOBS).

    Ta priča o "pešacima koji su apriori uvek u pravu" je hiperbola koja je svakako dobra za auto škole kao preventiva za vozače... ALI ona ipak nije baš 100% tačna, a kada se nekritički ponavlja u kontekstu pešaka, čak je vrlo opasna jer daje lažnu sigurnost. Ludaka može biti (ima) i za volanom i na trotoaru, a život je samo jedan.

    U ostalom, da li biste vi više voleli da vaše dete u prvom osnovne uče: "pešak je uvek u pravu" ili "pre stupanja na kolovoz, prvo pogledaj levo/desno"?
  • Vlada

    12.05.2016 12:37
    @ Vozac
    'Biciklisti se krecu po 40km/h stazom, to se ne moze ispratiti kad se skrece u sporednu ulicu, nema sanse, od drveca, parkiranih vozila, reklama i kontejnera.'

    Svakome ko nije sposoban da skapira da je fizički nemoguće da biciklisti dostignu 40km/h na stazi, a da je i 30 km/h malo veroatno, treba momentalno oduzeti vozačku dozvolu. Zamislite da se takvom jednom liku pokvari brzinometar, pa on će ići 90 bulevarom misleći da ide 50.
  • tripleX

    12.05.2016 09:24
    Zbog nekih "intelektualaca" ovde, moram da istaknem samo jednu stvar, ZAPAMTITE: PEŠAK NE MORA DA IMA VOZAČKU DOZVOLU da bi bio pešak, čak ni lekarsko uverenje da je psihofizički zdrav, ON SME DA UČESTVUJE U SAOBRAĆAJU! Samo izuzetno GLUP čovek neće razumeti šta sam napisao! Takvi, koji ne razumeju ovde rečeno, ne bi ni smeli da imaju vozačku dozvolu!!! Ali nažalost, imaju!!! Inače kao lice sa invaliditetom 99% učestvujem u saobraćaju isključivo kao VOZAČ
  • Dejan

    12.05.2016 08:59
    Semafor nije resenje
    Pravo resenje je postavljanje usporivace saobracaja! Ne lezece policajce, vec trake koje uspore vozilo i upozore vozaca da je pesacki prelaz u neposrednoj blizini. I na semaforski regulisanom prelazu ginu pesaci. Zato je bolje usporiti saobracaj u dovoljnoj meri da sve bude bezbedno, a ne postavljati semafor ili lezeceg policajca. Prevelik trosak, i preveliko ogranicenje vozacima.
  • ZOBuS

    12.05.2016 00:02
    Pešaci su učesnici u saobraćaju i na njih se itekako jasno odnose odredbe zakona. Ta priča "PEŠACI SU UVEK U PRAVU!" je uveliko i doprinela ovakvom stanju u saobraćaju - jer je pešaci interpretiraju kao da oni imaju bilo kada i bilo gde apsolutnu prednost (a i nekoliko života pride).
    Pešaci itekako mogu biti uzročnici i krivci za saobraćane nezgode! Postoji statistika uostalom.
    Tu parolu vozači treba da imaju na umu više u smislu "bolje sprečiti nego lečiti" i "pravo i pravda nisu isto" jer će, ako se nešto desi, obično oni izvući deblji kraj pred sudijom.

    Uostalom, isti zakon koji propisuje da vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da predvidi može bezbedno da zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza i propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz (čl.99), propisuje i da je pešak dužan da se pre stupanja na pešački prelaz, prethodno uveri da može da pređe na bezbedan način, tako da stupanjem na kolovoz ne ugrožava bezbednost saobraćaja (čl.97).
  • VOZAČIMA

    11.05.2016 21:56
    Vozači nikako ne kapiraju osnovnu stvar koju su ih učili u školicama.
    PEŠACI SU UVEK U PRAVU !!!
    Pešak može da bude lud, zbunjen i normalan. Može da bude disejblovan i enablovan.
    Može da nosi tepih na glavi a na njemu nokšir. Može da ima ovu ili onu bolest.
    Može da hoda polako ili brzo. Sa telefonom ili bez.
    NIJE NA VOZAČU DA TO OCENJUJE!!
    Već da stane.
    Inače mu to objašnjavaju sudija i advokat, pre ili kasnije.
    Zalažem se za zakone kao u Emiratima.
    Oduzimanje vozila na mesec dana ili više.
    Kad već sve hoćete na silu.
  • Vozac

    11.05.2016 20:46
    Mogao bih i gori biti sa pesacima. Vozaci naprave pokret da se staje na pesackom, pesak zakon sto i jeste, a van pesackog...hmmm vozac zakon. Slozice se i pesaci sa time, ali bi ginuli svaki dan
    Sinoc u 11 uvece na raskrsnici Cara Lazara i Fruskogorske, idem ka keju, lik ladno skriz desnom trakom Cara Lazara seta takk po kisi prema krivini, znaci od keja ka Fruskogorskoj, otprilike od semafora krenuo. Kreten. A vidljivost ocajna, rasveta ocajna, nigde linije na putu vidljive, on skroz u tamnoj odeci, dobro je da ga neko nije razmazao po putu.
    Eto vam bahatih pesaka.
  • Vozac

    11.05.2016 20:40
    U poslednje vreme sam poceo da sviram pesacima koji telefoniraju dok prelaze, pogotovo onim nonsalantnim. Zakorace i ne gledaju, aj sto se kurce, vec i telefon u ruci. Kao ja treba da postujem propise, a sami ih ne postuju.
    Treba i pesake edukovati.
    Neka devojka ostavila komentar da je kamion udario na biciklu. Ajde molim te napisi kako se to desilo. Razumeo bih motor te udario, ali da toliki kamion nisi videla, ili treba da nosis naocare ili da imas vodica. Naravno kamion je uvek kriv.
    Biciklisti se krecu po 40km/h stazom, to se ne moze ispratiti kad se skrece u sporednu ulicu, nema sanse, od drveca, parkiranih vozila, reklama i kontejnera.
  • Vozac

    11.05.2016 20:34
    Citam komentare i svi su u pravu.
    U Evropi vozaci zaista staju na pesackom prelazu, ma i van njega kad vide pesaka. I istina je da nemamo vozacku kulturu.
    Ali takodje je istina da su pesaci bahati ili cak preplaseni, da ne budem grub i kazdm glupi.
    Na istom tom pesackom sam danas imao slucaj da vozim iz pravca telepa, a devojka prelazi ulicu ka limanu. Staje na ostrvo, ja sam imao malo jaci start, tako da su svi iza mene na 50m. Vidim je otprilike cim sam prosao semafor, naspram pekare Evropa i nalazim se u skroz levoj traci najblize njoj. Covece, mogla je da predje skroz ulicu dok sam dosao do nje. Iza mene u srednjon i desnoj traci nikog!
    Ne! Ona stoji i ceka i ceka mene. I iskreno nisam joj stao. Mogla je i posle mene da predje, trebalo je ostalima sa semafora da stignu, ali nije. I onda je jedan zakocio, pa i ostali. Ona jednostavno nije bila ucesnik u saobracaju, nije gledala, nije ocenjivala brzinu, nista. Necu da joj stanem.
    Neki ce me osuditi sada, ali reci cu da na pesackom ne stajem ukoliko iza mene nema nikog na manjoj udaljenosti od 100m. Oprezno prodjem pesacki bez naznaka dvoumljenja, jer cim vide da malo kocis, pesaci iskacu. Jednostavno smatram da smo svi ucesnici u saobracaju i da je efikasnije da propuste mene jednog par sekundi i posle natenane da predju, nego da ja stajem i cekam da oni predju 30s (desi se da cekaju da stanes i maltene popijes kaficu da budu sigurni), a onda se pojavi sledeci pesak koji je krenuo u akciju prelazenja i to potraje. Efikasnos
  • Харалампије2

    11.05.2016 17:58
    Када сам предложио пасарелу сматрао сам да иста у 21. веку иста има адекватан прилаз и за особе са посебним потребама и да нема потребе наглашавати посебно.
    Семафор са тастером је бесмислено постављати јер ја у Србији невидох исти да игде ради. На Новом Насељу код дома здравља такав семафор није радио ни десетак дана. Код робне куће на булевару Ј. Дучића чини ми се да тај тастер никада није ни радио.
  • Kućno vaspitanje

    11.05.2016 17:32
    Ako se ukloni pešački prelaz, ljudi će i dalje prelaziti tu. Ako se udari pešak koji tu prelazi, vozač neće biti ništa manje kriv. Nije cilj jurcati. Gospodin dole bi da se "deca nauče kako se prelazi". On bi da jurca. Da ga deca ne ometaju. Da deca čekaju do sudnjeg dana kolonu srpskih vozača bez kulture, gde svaki 100-ti možda hoće da stane. A to su deca. Znaju da vozači treba da stanu. Ne znaju da voze sa epilepsijom, pod uticajem ko zna čega...
    Možda čovek nema decu i ne zna šta je dete. Možda ne zna zakon. On bi da se posklanjaju svi semafori i da se jurca po Novom Sadu. Da štedi čovek benzin. Da mu guzi bude udobno dok jurca. Da, prepoznajem nekog ko razmišlja kao pripadnik vlasti.
    Pešaci su nastali pre vozača. Kad nestane goriva, pešaci su i dalje tu. Vozači su privremena stvar. Oduzeće im se pravo vožnje, čim sateliti i roboti postanu dovoljno pouzdani.
    Onda će sa zadnjeg sedišta posmatrati kako robot staje pešaku.
    Prvo u Srbiji, nadam se. Jer, 1997- me sam bio šokiran kada mi je u Španiji vozač stao na običnom pešačkom, bez semafora, 3m pre linije i mirno čekao da se, uplašen i iznenađen, ipak usudim da pređem pešački prelaz. On je samo pretpostavio da ću da pređem, jer se još nisam ni približio. E, to je Evropa, a ne ovo što vidite u medijima. Kućno vaspitanje.
  • Pesak

    11.05.2016 16:01
    Hm pa da
    Holandjani resavaju probleme svojih pesaka time sto SVI vozaci staju nekoliko metara PRE pesackog prelaza i ne trube nervozni sto pesak ne trci preko prelaza. Biciklisti imaju svoje trase ali tamo gde se ukrstaju sa kolovozom ili pesaackim prelazom bicikliste SVI propustaju i pesaci i vozaci. Njima ne treba policajci da dezuraju da bi to postovali. Imaju saobracajnu kultur, koja nama manjka. I ne postavlja se pitanje da li pesak sme da predje prelaz gde se nalase dve li vise saobracajnih traka. Svi vozaci staju. Nema sanse da onaj iz prve kolone stane a vozilo iz druge kolone projuri tik pored njega i pesaka. Tako nesto se ne desava. Kad mogu Holandjani a sto ne moze to i u Srbiji? Nasi vozaci od prebrze voznje i, onako uz put, drzanja mobilnih telefona levom rikom na desnom uhu ne mogu ni da upravljaju vozilom a jos manje da primete ko se nalazi na putu. Za razgovore mobilnim telefonima treba najstrozije kazniti SVE ucesnike u saobracaju i pesake i vozace i bicikliste. Kada bi policija radila svoj posao i kaznjavala za jos nesto sem neveanih pojaseva i prekoracenje brzine bilo bi bar malo reda u saobracaju. Odrastao sam u Holandiji i, verujte, mnogo me je strah kada dodjem u Srbiju i treba da predjem ulicu. .
  • Slobodan

    11.05.2016 15:32
    Stručnjaci
    Ko, kako, kada da rguliše saobraćaj, prelaze, taxiste, autobuska stajališta u gradu kada Vi nemate stručnu osobu koja to zna, hoće i želi da uradi. Iz kancelarije se nemogu sagledati i rešiti problemi. Policija za jednu crvenu sve prašta sirotinji a onima sa džipovim itd nesme ni da se primakne, ovo važi i za parking servis. Imate stajališta za autobuse tik pored raskrsnice i kada dođu tri ili četiri autobusa jedan za drugim zatvore celu raskrsnicu, taksisti nepoštuju apsolutno ništa. Pešački prelazi nisu adekvatno obeleženi, pešaci jure kao ludi ( pre neki dan imam uslovno , pešacima još crveno, bukvalno idem 30 na sat i na pola pešačkog za pešake se pali zeleno i oni umesto da sačekaju bukvalno sekundu da prođem, ISKAČU pred auto, neverovatno). Na Bul Evrope ogromni pravci gde automobilima a pogotovo motorima voze kao da im je zadnji dan u životu nepoštuju ništa , policija se pojavi ponekad. Pešaci prepušteni na milost i nemilost vozača. Na raskrsnici Bul Evrope, Milutina Bojića, Teodora Pavlovića, pešački bukvalno u mraku, ništa se nevidi kada nema padavina a kada ima...postavilo kontejnere uz pešački, reklame pešaka nemožeš uočiti. Obraćali se svima da se nešta uradi po ovom pitanju , nažalost stručnjaci nemogu (neznaju) da reše . Čak mislim, nisam siguran, da negde u zakonu o saobraćaju postoji neki član gde je zabranjeno preko više traka postavljanje pešačkog prelaza ako nije regulisano semaforom.
  • dule

    11.05.2016 15:18
    1) Uklonite taj pešački prelaz. Ima 150 metara dalje sa semaforom.
    2) Ako već nećete da ga uklonite sklonite reklamu sa jedne strane kao i kontejnere i parkirane automobile sa druge strane. Apsolutno je nepregledno.
  • nikudveceras.com

    11.05.2016 15:09
    Boze moj, postavis semafor na taster, obezbedis preglednost i strogo kaznis kretene koji parkiraju u traci i da vidis kako moze. Takodje, to je stvar vaspitanja, a ne prevoznog sredstva. Taj neki kreten koji pravi probleme u automobilu, pravice i peske i na biciklu.
  • Milan1ns

    11.05.2016 14:57
    Nadhodnici
    Neka mi neko objasni zbog cega se ne postavljaju nadhodnici na ovoj i jos 100 slicnih (bul Oslobodjenja, Mihaila Pupina, ...) ??? Semafor ce samo da zakrci ulicu jos vise!
  • Semafor

    11.05.2016 14:24
    ne treba
    @ Stevan 11.05.2016 • 11:53
    Biciklisti preko pesackog treba da guraju bicikli, a ne da voze 200 na sat cim ga vide.
    Stevane, tako je. ALI, na mestima gde postoji biciklistički prelaz preko kolovoza (pored pešačkog prelaza), ne treba da silaze sa bicikla. U tom slučaju vozači treba da ih propuste, (što vrlo često ne čine) dok oni VOZE bicikl, složićemo se, mnogo sporije od 200 km na sat.. Ja sam aktivni pešak, aktivni biciklista i aktivni vozač, pa tvrdim da su pešaci kategorija koja se ubedljivo najgore ponaša u saobraćaju. Biciklista još uvek nema puno u ovom gradu, a vozači upravo na biciklističkim prelazima ne gledaju da li se neki biciklista približava, jer, kao i ti, očekuju da biciklisti guraju biciklove preko prelaza iako je za i njih posebno obeležen deo za prelazak kolovoza.
  • Vlada

    11.05.2016 14:24
    @ex chapman

    Svim lošim vozačima koji nemaju hrabrosti to da priznaju su "pešaci i biciklisti samoubice".
  • Eureka

    11.05.2016 14:19
    Solucija
    Resenje je u nadzemnom,ili podezmnom prelazu,ali ovako nema niko tala,sa strane, da stavi dzep.
  • Mali od palube

    11.05.2016 14:13
    Tako ja to vidim
    Nekad se lepo znalo, pogledaš levo, pogledaš desno, pa opet levo, i kada proceniš da je bezbedno, a ti pređeš put. Ništa lakše.
    Kazne za vozače? A šta ako vozač zaspi za volanom, dobije srčani napad, ili, jednostavno, poludi i počne da gazi pešake?
    Čini mi se, da su, u savremenom društvu, stvari naopačke postavljene. Previše se stvari uzima zdravo za gotovo. Vozač je dužan da propusti pešaka. OK, a šta ako ne? Devojka sme da se kreće obučena kako hoće, i gde hoće. I to je OK, dok u nekoj vukoje*ini ne naleti na diota.
    Ležeći policajci svuda oko škola? Šta to znači, preći će na jdnom prelazu, a već na drugom, ko ga j*be. Naučite decu da prelaze ulicu.
    Prava su super, ali ljudi su sve manje spremni da vode računa o sebi. Jer, bože moj, znam ja svoja prava.
  • Shin Sekai

    11.05.2016 14:08
    Pa pobogu ljudi bukvalno ima semafor na 50 metara zapadno. A ne moze se stavljati lezeci policajac na bulevar (gde ste to videli?). Ovo sto se trazi nije resenje. Jedino resenje je ili ukinuti pesacki ili izgraditi pasarelu. Druge nema.
  • mjadjan

    11.05.2016 13:59
    Ja bih napravio most za pesake, kosta koliko i semafor, a bio bi osvezenje u arhitetkonskom smislu. Sto se bezbednosto tice, time bi bila potpuno resen problem
  • Učesnik u saobraćaju

    11.05.2016 13:55
    Predlažem da SVI pročitaju jednu laganu lektiru:
    ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA I OSNOVNE ODREDBE.
    Ja se kao vožač uvek pridržavam Članu 23. ovog zakona, za pešake i bicikliste predlažem Član 96.
  • Herkul u kolicima

    11.05.2016 13:47
    ni jedno ni drugo
    Živim u blizini i dosta često koristim taj pešački prelaz kada idem na rehabilitaciju u Jodnu banju ili Pokrajinsku bolnicu. Pošto sam u invalidskim kolicima, uglavnom idem sa ćerkom. Da li znate u proseku koliko vozača stane invalidu ili babi/dedi koji se teško kreću, a ako i stane trubi ti ajde malo brže. Ako se napravi pasarela, kako ćemo prelaziti put u kolicima? Znači onda moram ili do raskrsnice Cara Dušana i Cara Lazara ili da idemo do semafora kod limanske ambulante. Moj predlog je da jedno nedelju dana tu dežuraju 4-5 pandura i da naplaćuju kazne, pa da vidiš, kada bude 4-5 puta platio kaznu, ima da nauči reda. Trebalo bi skloniti i one kontejnere za smeće, a isto tako i one reklamne panoe, a saobraćajni znak koji se sada nalazi pre pešačkog, pomeriti jedno 10 metara unazad ili ga staviti posle pešačkog.
  • Kurcubic

    11.05.2016 13:41
    Semafor
    Pa sta kenjate za semafore, nacicemo drugi treci.. neka mi neko obijasni kako da prevedem dete preko Bulevara Evrope, kod Branka Bajica? Nema semafora, a niko ne staje.. dok naravno ne izadjem i prvom oderem kozu s ledja.. drugacije nema sanse.. jos jure da ne smes ni da koraknes a kamoli krenes.. ili da dete ucim da trci brze.. previse je sporo, previse malo.. ili da ga vucem do semafora koji je 500 metara gore ili dole.. pa u krug..
  • pera

    11.05.2016 13:36
    bravo, podrska sa n. naselja. izadjite, pokazite da postojite i da oni treba da vam sluze, i vi i oni na bulevaru evrope gde malo malo neki bickilista pogine
  • LOL

    11.05.2016 13:35
    Kao klinku pre puno godina dok sam isla u skolu biciklom na tom prelazu me pokupio kamion dok sam prelazila pesacki prelaz, nemam pojma kako sam ostala ziva , prosla sam samo sa oderotnama i to je to.Dan danas me jeza prodje svaki put kad idem sa detetom u Novosadjance,a svaki drugi dan je nova trauma +. Bukvalno se stalno desava ista prica neko lepo kulturno stane da propusti pesake i dok to vozilo stoji uvek se zadesi jedan bilmez da ga pretekne pa za dlaku mimoidje pesaka ili ga pak udari ko i t devojcicu od pre neki dan. Ne znam sta je resenje ali ovako vise ne moze!
  • Pridružujem se

    11.05.2016 13:21
    Na slici se lepo vidi zeleni reklamni pano "Aleksandar Gradnje" koji blokira vidik voya;ima na pe[ake koje čekaju pored linije puta. Zaista nije bilo potrebe da se tu stavlja jer ima dosta prostora okolo. Svi koji tu živimo smo bili svedoci kako starci, žene i deca lete u vazduh, ja;e ili slabije udareni od strane srpskog vozača koji žuri da stigne na zeleno svetlo.
    Ne postoji način da se tome stane na put, kao što ni ne postoji drugi način razgovora sa ovom vlašću, osim jasne demontracije snage. Pridružiću se ovim ljudima i u blokadi i u plaćanju kazne za neprijavljeni skup, što je jedini interes ove vlasti.
    Bolje sprečiti, nego lečiti. dete mi tu prelazi ulicu, i bolje nešto učiniti sada, nego kasnije smišljati osvetu vozaču koji neće biti dostojno kažnjen u državi bez vladavine prava.
  • Manjane

    11.05.2016 13:21
    Zaklonjen prelaz
    A mozda da se ukloni tabla i kontejneri koji zaklanjaju pesake koji se spremaju stupiti na kolovoz, ili se bar premeste "nizvodno" od pesackog prelaza?
  • Anonimus

    11.05.2016 13:06
    Kazne vozacima
    Svakako da bi semafor sprecio desavanje nesreca na tom prelazu. Mozda bi i pasarela. Ali za mesec-dva ce na ovom istom portalu verovatno biti postavljena vest o nekom drugom pesackom prelazu na kome se gaze pesaci. Pa posle toga cemo otkriti treci pesacki i tako dalje.

    Jedino pravo resenje je da vozaci pocnu da se zaustavljaju pesacima na pesackom. Bilo gde u Evropi auto se zaustavlja kad se pesak samo priblizi kolovozu. Ako moze kod njih, moze i kod nas. Kao sto su preko noci svi poceli da stavljaju pojaseve zbog straha od kazne, moci ce i da pocnu da se zaustavljaju pesacima.
  • Hm pa da

    11.05.2016 13:04
    Ja bih ukinuo nekoliko pešačkih prelaza uključujući i spomenuti kod Male Podgorice. Ameri su ovako velike saobraćajnice spustili za 'sprat' niže i napravili mostiće za poprečni laki saobraćaj. I ne, kišnica nije problem kada se napravi dobra drenaža. Englezi svuda prave pothodnike za pešake i bicikliste ispod puteva, a holandjani imaju 100 rešenja za ovaj problem.
  • ex chapman

    11.05.2016 13:02
    vozač
    ja kao vozač apelujem da se ovde stavi semafor. radije ću čekati na dva semafora nego da strepim od pešaka i biciklista koji nesmotreno izleću pod automobile jer su, Bože moj, na pešačkom. isto važi i za ona dva na Bulevaru gde se zbog nabujalog rastinja pešaci i biciklisti samoubice i ne vide sve dok ne stupe na kolovoz (mislim na one na "pešačkom ostrvu")
  • Komšija

    11.05.2016 12:59
    Obližnja škola Vasa Stajić je skoro kilometar odatle.
  • DonJuan

    11.05.2016 12:57
    Pa kako je moguce da se desavaju nesrece pored mocnih pesackih prelaza? Kad vozac vidi pesacki odmah staje i ne sme dalje dok se ne uveri da nema svete krave tj. pesaka u blizini koji ce prvi proci... A sad ozbiljno, odavno pricam da su pesacki prelazi potpuno beskorisni i donose vise stete nego koristi... Jednostavno nije prirodno da 50 ljudi u kolima i busevima cekaju da gospodin pesak prodje... Umesto toga prelazak pesaka treba regulisati mosticima, podzemnim prolazima i semaforima... Al dzabe kad se ovde ljudi radjaju sa nekom neobjasnjivom ljubavlju prema pesackim prelazima i sad ce se takvi javiti da me nazovu bahatim vozacem.
  • Pantelija

    11.05.2016 12:55
    @Haralampije
    Imate pozdrav od svih invalida u kolicima, starih ljudi sa kljakavim kolenima, astmaticara i srcanih bolesnika.
  • Branimir

    11.05.2016 12:51
    SEMAFORI I ZELENI TALAS
    Semafori sa tasterom za pešake, uz sinhronizaciju za zeleni talas, bi bili najbolje rešenje. Na taj način se ubrzava kretanje vozila jer prolaze bez zaustavljanja na pešačkim semaforima i postiže se bezbednost pešaka. Ima još nekoliko karakterističnih pešačkih prelaza na kojima bi trebalo postaviti takve semafore: kod ambulante u Rumenačkoj ulici, kod OTP Banke na Bulevaru oslobodjenja, u Jevreskoj ulici (kod Gajeve ulice), kod Jodne banje i još ponegde.
  • Toma

    11.05.2016 12:37
    preorati puteve
    Naučite decu kako se prelazi put !!! Svakodnevno kada vozim spašavam dva pešaka po kilometru, skaču mi pod auto što na prelazu što van prelaza! Pešački prelaz vam ne daje automatski pravo da iskačete na kolovoz! Lepo se stane, pogleda se levo-desno i SAČEKA povoljan trenutak za prelazak kolovoza, bilo zaustavljanjem vozila i signalom vozača, ili prolaskom svih vozila. Pešaci misle da je univerzum dužan da se zaustavi kada oni iskoče na kolovoz. Ima naravno bahatih vozača, ali daleko manje nego bahatih i nevaspitanih pešaka. Ja svakome želim da stanem na prelazu, ali kada devojčica od 10 godina istrčava i pretrčava bulevar na crveno telefonirajući mobilnim, nju spašava samo to što sam je ja uočio na vreme još na trotoaru i procenio da će mi istrčati pod auto što se i desilo... Da sam ja samo gledao svoja posla i vozio, ne bi danas bila tu.

    Naučite decu kulturi u saobraćaju!!! Ne možemo svuda stavljati ležeće i semafore.
  • Milo Jovovic

    11.05.2016 12:36
    Meni se cini da Novi Sad polako ali sigurno klizi u potpuni urbanisticki haos. Uskor ce biti gori od Beograda. Ako vec nije.
  • abc

    11.05.2016 12:17
    Kakav bre semafor? Da mogu pešaci da pretrčavaju na crveno ili vozači da prolaze na crveno? Da se stvori još veća nervoza u saobraćaju zbog semafora na svakih 100m? Za početak tražite da se postave veliki saobraćajni znaci jer ovi što se tamo nalaze su u nekoj fazi poluraspada. Takođe tražite da se taj pešački lepo ofarba jer postojeću boju tražimo sa mikroskopom a ako padne kiša onda se ona pretvara u nevidljivu. Dalje, sklonite one kontejnere što stoje pored puta odmah pred pešačkim, isto tako i onaj znak Aleksandar. Ako to ne uspe, drugi korak je da s vremena na vreme dođe saobraćajac i počne da zaustavlja one koji ne stanu na pešački. Eto, šta se sve može uraditi, nemojte da pravite od Novog Sada muzej semafora molim vas.
  • Stevan

    11.05.2016 12:17
    pravi
    A na slici biciklista koji se kreće nepropisno ugrožavajući i pešake i aupomobile.
    Pravo rešenje je pandur koji piše kazne onima koji ne staju na pešački, da i pešaci treba prvo da stanu pa tek kada se uvere da je bezbedno da prelaze.Isto tako treba ih kažnjavati kad prelaze van pešačkog.
    Dokaz gluposti su semafori na rumenačkoj kod stadiona koji ne služe pešacima nego samo vozačima da staju, pešaci redovno prelaze ne obazirući se na semafore.
  • B

    11.05.2016 12:10
    Pešački na sred bulevara (u množini), kao i pešaci koji u sred bela dana pretrčavaju po 6 traka na svim NS bulevarima dovoljno govore o tome kako je Novi Sad porastao samo po broju stanovnika, ali ne i po svesti nadležnih ustanova niti žitelja.

    Treba staviti pasarele (eh da je sreće pa da budu sa liftovima za trudnice i invalide...) na svakom mestu gde se sad nalaze pešački, ukloniti sve semafore sa istih mesta (tj. semafore koji nisu na raskrsnicama) i pojačati kažnjavanje svih prekršilaca saobraćajnih propisa. Na prvom mestu pešaka koji kao zečevi krenu kroz živu ogradu na sred bulevara.
  • Pera Kabanicar

    11.05.2016 12:02
    dosta vise semafora
    Nije samo taj prelaz problem, zato sto tu pesaci pretrcavaju bulevar na svakom koraku. Zasto im je tesko prosetati do semafora? Pa zato sto su lenji. Udesa ima i na semaforima. Dosta je vise semafora u gradu! Mogli bi i pesaci biti mali oprezniji na pesackom, a ne da istrcavaju, kao i biciklisti. Ako vi organizujete blokadu, ja cu organizovati protest protiv semafora, pa da se malo nadmecemo. Nista vam semafor nece pomoci.Ima bahatih vozaca, ali ima i neopreznih pesaka.
  • ovdasnji

    11.05.2016 11:56
    @Keith Flint
    Tako na Novom Naselju, kod ambulante pesaci dobili trazeni semafor, pa sada stalno prelaze na crveno, kod fakulteta takodje... stoka ostaje stoka sa ili bez semafora.
  • Stevan

    11.05.2016 11:53
    Biciklisti preko pesackog treba da guraju bicikli, a ne da voze 200 na sat cim ga vide
  • Cale

    11.05.2016 11:52
    Pisite peticiju da se napravi pasarela - pesacki most. Ne moze na svakih 20 metara da bude semafor. Ja decu ucim da prelaze samo na semaforima. Istina je da je prvi semafor uvek na 100-150 metara levo ili desno. To vam je minut-dva hoda vise. Al' danas su svi komotni i hoce da predju put "bas tu" i da parkiraju "bas tu" i onda imamo zakrcene ulice automobilima i pesake koji izlecu gde im se prohte. Za lezece policajce se slazem, mogli bi da ih postave.
  • Харалампије

    11.05.2016 11:40
    А да се направи пасарела (мостић)?
    Постављање семафора на сваких 50 метара нема много смисла.
    Миалим да неби било лоше да се пасареле направе и код стадиона и на мнофим другим местима у граду.
    Ценим да је нешто скупље од семафора али ефикасније од семафора.
    Нажалост за подземне пролазе град неће имати пара у скорије време
  • Limanac

    11.05.2016 11:39
    Tamo je još odavno problem se decom koja idu u "Vasinu" školu... Još pre 30 godina kada sam ja išao su tamo rušili decu na prelazu. Ako dođe do protesta i blokade vraćam se izvornoj četvorci sa jedinice da podržim bivši komšiluk...
    Ono što je veći problem je generalno opšta nekultura pa samim time i opšta vozačka nekultura i teško da ćemo se promeniti dok neko ne udari rukom o sto i malo nas nauči redu.
    Semafor možda malo uspori ljude ali naći će se neko drugo problematično mestu. Nije dobro rešenje turati semafore svako malo. Pogledajte bulevar kod stadiona kako sada deluje ili u blizini pomenutog prelaza u Ive Andrića nakaradno spajanje sa Heroja Pinkija. Umesto jednog lepog kružnog toka koji bi uklopio sve te lokalne ulice oni napraviše lavirint...
  • Keith Flint

    11.05.2016 11:37
    Naravno, evo već mesec dana nije postavljen novi semafor u gradu, prosto se iznenadim kad uspem u treću da ubacim a nema semafora.
    Dajte što više semafora, ovako je bez veze...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna